sâmbătă, 11 iulie 2009

VIATA PATRIARHULUI TEOCTIST - scurt istoric

BIOGRAFIA PREAFERICITULUI PATRIARH TEOCTIST


Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a trecut la cele vesnice, luni, 30 iulie 2007, la ora 17.00, la varsta de 92 de ani.

BIOGRAFIA PREAFERICITULUI PATRIARH TEOCTIST (ARAPASU TEOCTIST) – PATRIARH AL B.O.R = BISERICII ORTODOXE ROMANE

1915, 7 februarie - Este nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A primit la botez numele de Teodor.
1921-1927 - A urmat scoala primara din satul natal.
1928 - A intrat, ca frate, la Schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani, apartinand de Manastirea Vorona din acelasi judet.
1931, 14 septembrie - Este primit in randul fratilor - elevi la Seminarul monahal din Manastirea Neamt.
1932-1940 - Urmeaza cursurile Seminarului Teologic special pentru monahi din Manastirea Cernica, de langa Bucuresti (director fiind Chesarie Paunescu, viitorul episcop al Dunarii de Jos), obtinand Diploma de seminar.
1935, 6 august - A depus voturile monahale la Manastirea Bistrita-Neamt, primind numele de Teoctist.
1937, 4 ianuarie - Mitropolitul Pimen al Moldovei aproba hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de arhiereul Ilarion Bacaoanul, in biserica Precista din Roman, pe seama Manastirii Bistrita.
1940-1944 - A urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti. In aceasta perioada a fost randuit, de patriarhul Nicodim, in diferite ascultari la birourile Arhiepiscopiei Bucurestilor, si apoi in postul de diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii.
1945 - A fost proclamat licentiat in Teologie, primind calificativul Magna cum laude pentru lucrarea sustinuta in cadrul Catedrei de Liturgica, sub conducerea Pr. Prof. Dr. Petre Vintilescu.
1945, 1 martie - A fost transferat in postul de preot la Catedrala mitropolitana din Iasi, de catre mitropolitul Irineu Mihalcescu.
1945, 25 martie - Este hirotonit ieromonah de Prea Sfintitul Valeriu Botosaneanul (Moglan), arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei.
1946-1950 - La Iasi, a indeplinit, pe rand, functiile de mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane, exarh al manastirilor, iar din anul 1948, a ocupat postul de vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit(1946).
1946-1947 - A absolvit cursurile Facultatii de Litere si Filozofie la Universitatea din Iasi.
1950, 28 februarie - A fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea patriarhului Justinian, episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botosaneanul.
1950, 5 martie - A fost hirotonit in treapta arhieriei, in Catedrala Sfantul Spiridon-Nou din Bucuresti, de catre patriarhul Justinian, mitropolitul Firmilian al Olteniei si episcopul Chesarie al Dunarii de Jos.
1950-1954 - A avut functia Rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand in acelasi timp si atributiile de Secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
1962, 28 iulie - A fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Episcop al Aradului, a avut sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul Sarbesc.
1963, aprilie - Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit, S.U.A., iar Sfantul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de Arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectiva a Episcopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite ale Americii si Canada.
1969-1970 - A suplinit Episcopia Oradei.
1973, 28 ianuarie - A fost ales, de catre Colegiul Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei si instalat de patriarhul Justinian, duminica, 25 februarie 1973.
1977, 25 septembrie - A fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. A fost instalat duminica, 12 octombrie 1977.
1980 iulie - 1882 ianuarie - A suplinit postul de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei.
1986, 31 iulie - 9 ianuarie - A suplinit postul de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
1986, 9 noiembrie - Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh. A fost instalat in Catedrala Sfintei Patriarhii de catre mitropolitii tarii, in prezenta patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat, la 16 noiembrie 1986.
1991, 11 iulie - Premiul Timotei Cipariu al Academiei Romane pentru stradania de reeditare a Bibliei de la Bucuresti (1688).
1995 - Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea (4 iunie) si al Universitatii din Bucuresti (26 octombrie).
1999, decembrie - Membru de onoare al Academiei Romane.
2000, 12 octombrie - Doctor Honoris Causa al Universitatii Dunarea de Jos.
2000, 7 noiembrie - Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice din Lublin, Polonia.

Ca lucrari se pot enumera cateva din etapele publicarilor sale :
- a publicat studii,
- carti de rugaciuni,
- pastorale,
- articole si cuvantari publicate in reviste stranse in cateva volume,
- o serie de lucrari cu caracter teologic si istoric .

Cu durere in suflet pentru plecarea dintre noi, ne rugam Bunului Dumnezeu sa aseze sufletul Prea Fericirii Sale in corturile dreptilor, in sanul lui Avraam sa-l odihneasca, sa-l ierte de toate pacatele, mantuire in dar sa-i daruiasca si cu dreptii sa-l numere in sfanta si vesnica Sa Imparatie. Amin.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
extensie a blogului "http://romanianortodoxforathos.blogspot.com/"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu